Basın Açıklaması: “Barınma Hakkımız Engellenemez”

Yeni anayasa çalışmaları sürerken ve bu çerçevede daha iyi bir demokrasiye geçileceği iddia edilirken kimi zaman devletin en yetkili ağızlarından, çoğunlukla da sabah akşam medya aracılığıyla topluma nefret kültürü aşılanmaya devam ediyor. Artan nefret ve ayrımcılığın ilk ve en ağır mağdurları da maalesef transseksüeller oluyor.

Bunun çok açık bir örneği yine geçtiğimiz günlerde Avcılar’da yaşanmıştır. İstanbul Avcılar ilçesinde, bir grup 7 Ekim 2012 tarihinde akşam saatlerinde trans bireylerin yaşadığı Meis sitesi önünde toplanarak linç girişiminde bulunmuşlardır. 50-60 kişinin evin önünde toplanmasıyla trans bireyleri linç etmeye kalkan kalabalık, “Namus için ölürüz, canımızı veririz” sloganlarıyla halkı nefrete çağırmıştır.

Depremin hemen sonrasında oldukça hasar görmüş ve çökme riski taşıyan Meis sitesindeki binalarda oturmaya razı olan yine her zaman ki gibi yoksullar, öğrenciler ve transseksüeller olmuştur. Ne var ki bölgenin SİT alanı ilan edilmesi, kentsel dönüşüm kapsamına girmesi ve depremin unutulmasıyla birlikte bölgenin rantı aniden yükselmiş ve nedense burada oturan transseksüeller birden bire göze batmaya başlamıştır. Çoğu linç ve katliam girişiminde olduğu gibi bu olayın ardında da dışarıdan birilerinin yönlendirilmesi olduğu açıktır.

Benzer bir şekilde, İzmir’de de Alsancak Bornova Sokağı ve Pınarbaşı semtinde bulunan trans kadınlara yönelik buna benzer yıldırma ve linç girişimleri olmaktadır. Trans kadınların oturdukları evler taşlanmakta, barınma hakkı, yaşama hakkı ve serbest dolaşma hakkı ellerinden alınmakta ve buna devlet eliyle göz yumulmaktadır. Devlet ve toplum tarafından maruz bırakıldığımız tüm bu ayrımcılıklara karşı hak arama mücadelelerimizde ise polis tarafından şikayetlerimiz dikkate alınmamaktadır.

LGBT toplumu ve insan haklarına duyarlı örgüt ve kişiler adına bizler burada yaşayan transseksüel arkadaşlarımızın sorunlarını ve tanıklıkları temelinde sordukları soruları sahipleniyor kamuoyu önünde tekrarlıyor ve ikna edici cevaplar alıncaya dek tekrarlayacağımızı duyuruyoruz:

– Bu provokasyonu örgütleyen kişilerin bundaki çıkarı nedir? Bunu örgütleyen ve katılan kişiler hakkında neden hala bir yasal işlem başlatılmamıştır?
– Yetkililer harekete geçmek için bir transseksüelin öldürülmesini mi beklemektedir?
– Polis ve Savcılık saldırıların engellenmesi ve saldırganların yakalanması konusunda neden hala bir şey yapmadı/yapmıyor?

Bugün burada LGBTT bireyler ile insan haklarına duyarlı tüm birey ve örgütler olarak trans arkadaşlarımızın yaşadıkları bu zulümlerin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.

Nefrete İnat Yaşasın Hayat
Travestiyiz, Buradayız, Alışın!

Avcılar’da Yaşayan Translar
Bornova Sokağı Sakini Trans Kadınlar
İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği
Kaos GL
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Dayanışma Derneği
SPoD Sosyal Politikalar Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği

sweden SIYAHPEMBE.ORG websitesi, Gökkuşağı Projesi kapsamında, İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Kurumu SIDA tarafından desteklenmektedir. | © 2014 erdemly. Her hakkı saklıdır.