Basın Açıklaması: “Esra, Selen ve Azra’ya Adalet”

Esra Yaşar, Ayşe Selen Ayla ve Azra Has davasının karar duruşması için 14 Aralık 2012 Cuma günü saat 13:30’da İzmir Bayraklı Adliyesi’nde buluşuyoruz. Başladığı günden bu yana tam iki buçuk yıldır adaletsizliklerle süren bu davada yine kadınlara adalet talebimizi yineliyoruz.

Esra Yaşar, Ayşe Selen Ayla ve Azra Has 2010 yılının Nisan ayında İzmir’de birer gün aralıklarla Hamdi Ayri ve olası işbirlikçileri tarafından katledildiler. Katil zanlısı Hamdi Ayri, kendisinin işlemiş olduğu tüm delillerle ortada olan cinayetleri mahkemede kabul etmedi. Hatta ceza indirimi almak için akli dengesi bozuk raporu almaya çalıştı ama adli tıp raporu Hamdi Ayri’nin akli dengesinin yerinde olduğunu ortaya koydu.

Dava süreci başından sonuna dek adaletsizliklerle ilerledi. Mahkeme, tasarlanarak işlendiği apaçık ortada olan bu 3 kadın cinayeti arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarabilecek incelemeleri yapmadı. Telefon kayıtlarının, bilgisayarların incelenmesi gibi en basit ama en kritik talepleri bile reddeden mahkeme, adalet peşinde koşan ailelere “Kızınız geri mi gelecek, neden uğraşıyorsunuz” diye çıkışan savcı bir olup adaleti karartmaya çalıştı. Son duruşmada savcı mütalaasını verdi ve katil Hamdi Ayri için 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi.

Bizler hem katillerin ağır ceza alması, hem de adaletin gecikmemesi için mücadele ediyoruz. Ancak bu davada tam iki buçuk yıldır bekletilen adaletin yerini tam olarak bulmasını da istiyoruz. Katil Hamdi Ayri’nin bu cinayetleri neden işlediği ve onunla işbirliği içinde olan kişiler ortaya çıkarılmadan, sadece Hamdi Ayri’ye ağır ceza verilerek bu davanın kapatılması, adaleti sağlamayacaktır. Nasıl ki yürüttüğümüz kararlı mücadele sonucu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği olarak davaya müdahillik taleplerimiz kabul edildiyse, bu davada gerçeklerin açığa çıkması için de sonuna dek mücadele ediyoruz.

Son dönemde yaşanan gelişmeler, devletin kadın cinayetlerini ve nefret cinayetlerini durdurma iradesinin olmadığını tekrar tekrar gözler önüne seriyor. Kadınları korumak için hiçbir kararlı girişimi olmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın cinayetlerinin daha da artması anlamına gelecek olan boşanmaları engellemek için seferber oluyor. Başbakan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde şiddeti kınamakla yetiniyor, katillerin ağır ceza almalarını sağlayacak yasaları çıkarmıyor, çıkarılan yasaların ise uygulanmasını sağlamıyor. Nefret cinayetleri artarak devam ediyor. Nefret cinayetlerini durduracak bir yasal düzenleme yapılmadığı gibi, son olarak Avcılar’da oturan trans kadınların evlerinden atılmak istenmesi gibi toplumda ayrımcılık kışkırtılıyor.

Bizler, kadın katillerinden, kadın cinayetlerinin ve nefret cinayetlerinin esas sorumlularından hesap sormaya devam ediyoruz. Yakınlarını kadın cinayeti sonucu kaybeden aileler ile omuz omuza katillerin en ağır cezaları almaları için, başka kadınların öldürülmemesi için, başka nefret cinayetlerinin yaşanmaması için mücadele ediyoruz. Tasarlanarak işlenen bu 3 cinayette katilin işbirliği içerisinde olduğu kişiler ortaya çıkarılana kadar, katillere hak ettiği ağır cezalar verilene kadar bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Adaletin sesini susturamayacaksınız.

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

sweden SIYAHPEMBE.ORG websitesi, Gökkuşağı Projesi kapsamında, İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Kurumu SIDA tarafından desteklenmektedir. | © 2014 erdemly. Her hakkı saklıdır.